KuistioJorma Heikompien ja ympäristön puolesta

Sähkö on raaka-aine

Uutisointi Rovaniemellä ke 1.4. pidetystä Lapin Kansan vaalipaneelista kertoi minun sanoneen, että sähkö kannattaa ostaa mieluummin Venäjältä kuin tuottaa sitä Vuotoksen altaassa. Tulkinta puheenvuorostani oli hieman pelkistetty. Koska nähtävästi ilmaisin siellä itseni epäselvästi, haluaisin tarkentaa sanomaani.

Venäjältä tuotavaa sähköä kommentoidessani yritin sanoa, että sähkö on raaka-aine. Meidän kannattaa mieluummin ostaa sähköä ulkomailta, myös Venäjältä ja käyttää pienen maamme vähät investoinnit sähkön jalostamiseen. Tämä voi tarkoittaa perinteisessä mielessä vaikkapa paperin tekoa ja tulevaisuudessa entistä enemmän esimerkiksi korkeata osaamista vaativaa tietokonesovellusten tuotantoa. Sitä kutsutaan jalostusasteen nostamiseksi ja se tuottaa arvonlisää ja elintasoa.

Olen ehdottomasti Vuotos-alueelle rakennettavaa tekoallasta vastaan. Se ei käytännössä vähennä Suomeen tuotavan sähkönmäärää. Kemijoen voimalaitosten merkitys Suomen sähköhuollolle on ennen kaikkea niiden toiminta sähköntuotannon nopeassa säädössä. Itse luotan siihen, että säätöenergian saamisesta ei tule ongelmaa pohjoismaisen sähköverkon yhdistyessä Keski-Euroopan sähköverkkoihin. Laajoissa verkoissa niin tuotannon kuin kulutuksenkin joustot ovat suurempia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Jorma Kuistio, Suomen on erittäin typerää rakentaa kallista tuulivoimaa, kun kerran saamme markkinahintaan Ruotsista ja Norjasta halpaa vihreätä vesivoimaa.

Tuulivoimanhan on todettu olevan tehoton CO2-päästöjen vähennykseen ja sillä on vain symbolinen merkitys ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Olet oikeassa, että mahdollisella Vuotoksen altaalla ei Suomen energiataloudelle ole mitään merkitystä.

Eikä tulvavaaraa Kemijoen vesistössä ole ollut ennen kuin Keski-Euroopan joet tulvivat 2002 ja Prahan ja Dresdenin vanhan kaupungin keskustat täyttyivät vesimassoilla ja EU sääti tulvadirektiivin. Kemijoki Oy huomasi tässä tilaisuutensa käynnistää Vuotoksen rakentaminen uudelleen ja käyttää rovaniemeläisiä hyväkseen liioittelemalla tulvavaaraa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei Uljuanallaskaan ole Mankilankylää tulvilta pelastanut, kylä olisi aikoinaan täytynyt perustaakin tulvansuojelualueeksi, tosin täyttä korvausta vastaan, rahat olisivat taas löytyneet allasalueen maiden omistajille maksetuista korvauksista.

Käyttäjän PerttiMoilanen kuva
Pertti Moilanen

Miksi sähkökysymys on Lapille niin tärkeä? Suomessa tuotetaan Lappeenranta-Oulu linjan pohjoispuolella enemmän kuin kulutetaan. Vesivoima ei ole puhdasta vaan tekojärvissä syntyy metaania. Vihreiden energiaohjelma ei perustu tuontiin vaan hajautettuun energiatuotantoon, esim. Kajaanin pohjoispuolelta ei kannata ajaa kuitupuuta tehtaille, jos samalla ei hakata tukkia. Jos nykyisissä pienissä lämpölaitoksissa tuotettaisiin sähköä, niin tällä saataisiin huomattavasti enemmän sähköä kuin uusilla vesivoimaloilla.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Energiapolitiikan pitää perustua analyyttiseen, teknisten ja taloudellisten tosiasioiden mukaiseen toimintaan. Tuulivoima ideologia kumosi järkevän ilmasto- ja energiapolitiikan.
Valtaosa Vihreistä vastustaa ydinvoimaa, ja kannattaa tuulivoimaa ideologisista syistä, syvällisempi ymmärrys, kasautuvien vaikutusten ja seurannaisilmiöiden olemassaolo ja luonne jätetään kokonaan huomioimatta.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoima on ahneiden itsepetosta: "Petoksista kaikkein typerin on itsepetos", Osmo Soininvaara (vihr)
"Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen sanoo, että tämä on myönteinen ongelma."

http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/tuulivo...

http://pitkaranta.blogspot.fi/2015/04/suomessa-reh...

Onko tutkijan mielipiteellä vaikutusta korruption leviämisen estämiseksi, että tuulivoimaloiden rakentamiset pysäytetään Suomessa. Jo riittää petokset, kts. Tapion Pitkärannan teksti: "Suomen taloushistorian laajimpia lahjontaan ja korruptioon liittyviä kokonaisuuksia."

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Olen ehdottomasti Vuotos-alueelle rakennettavaa tekoallasta vastaan. Se
Sähköä ei voi verrata konteissa ja säiliöissä kuljetettavaan raaka-aineeseen. Sähkö pitää tämän maan toiminnot hengissä, se on paljon muutakin kuin vain yksi tuotannontekijä. Siksi sähköntuotanto pitää olla omissa käsissä. Jalostusasteen nosto ei aina ole sekään mikään tie onneen. Vuoden 2008 finanssikriisin aikaan etenkin Japanin ulkomaankauppa kärsi juuri siksi, koska sen tuotteet ovat kalliita. Jalostetun tuotteen markkinat ovat aina rajallisemmat kuin vähemmän jalostetun. Ruostumattomasta teräksestä tehty tiskipöytä ei aina mene kaupaksi mutta teräsrulla menee. Sellupaali saa aina ostajansa, sellupohjaisesta kartongista tehty pakkaus sopii vain tiettyyn paikkaan.

Jos pohjoismaiden ja keski-Euroopan välille rakennetaan lisää siirtoyhteyksiä, niin meillä sähkön hinta nousee, koska Saksa saa himoamaansa (etenkin) Norjan säätövoimaa lisää ja on valmis siitä maksamaan. Saksa kun on tuulivoiman rakentamisellaan tuhoamassa sähköhuoltoaan. Nyt pohjois-Saksan tuulisähköä koetetaan tuulisina päivinä työntää Puolaan ja Tsekkiin saaden siitä hyvin huonoa hintaa. Tuulettomina päivinä taas siellä hiilivoimalat ovat toiminnassa kuten ennenkin ja myös tuulisina, koska isoa hiilivoimalaa ei voi täysin ajaa alas.

Meidän pitää rakentaa kaikki mahdollinen säätövoima, mutta vain omiin tarpeisiin. Tähän kuuluu niin Vuotos kuin Kollajakin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eiköhän pienkoskistamme löytyisi maamme eripuolilta puhdasta voimaa, vain puolet virtaamasta ottamalla energiantuotantoon toisenpuolen jäädessä kaloille vapaaksi, siirtoverkot on jo olemassa.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Korjaus: Kannatan tietenkin Vuotoksen allasta. Tuo ensimmäinen rivi on kopioitu Jorman tekstistä ja jäänyt sinne.

Käyttäjän KuistioJorma kuva
Jorma Kuistio

Jos lisäarvo on käsitteenä outo, niin:

---
Taloussanakirja: taloudellinen lisäarvo

Taloudellinen lisäarvo
economic value added, EVA
Taloudellisen toiminnan tuloksena syntyvä tuotteen tai palvelun arvonlisä.
---
Sähkön osalta se tarkoittaa suunnilleen sitä, että mm. sähköä tuotannonvälineenä tuotetaan "tuote", joka myydään sellaisella hinnalla, että tuotantokustannusten, mm. sähkön maksamisen jälkeen jää "voittoa". Tämä nyt on kai kaiken markkinatalouden perusmekanismeja.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Sähköllä ei ole maailmanmarkkinahintaa koska sitä ei voi viedä säkeissä tai konteissa.

Sähkön hintaa on mukana erityisen paljon esim. Torniossa tuotetun teräksen ja etenkin ferrokromin tuotantokustannuksissa. Samoin mekaanisen puuhierteen. Näillä kuitenkin on maailmanmarkkinahinta ja sähkön korkea hinta pienentää voittoa tai saattaa tehdä tuotannosta jopa tappiollista. Norjassa on aika ajoin alumiiniteollisuus alumiinin tuottamisen sijaan välittänyt sähköä eteenpäin jota se on ostanut edullisilla sopimuksilla. Ei hyvä tuotannon ja työllisyyden kannalta.

Islannissa tuotetaan alumiinia juuri siksi, koska siellä on saatavana paljon vesivoimalla tuotettua sähköä jolla ei ole muita käyttökohteita. Sähkö on edullista ja alumiinintuottajalle jää voittoa. Myös luonnon kannalta tämä on parempi, koska tuo sähkö tulee hiilivapaasta vesivoimasta sen sijaan, että sähköä tuotettaisiin hiilellä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kun tuulee, tyypillisesti tuulivoimasta on ylitarjontaa. Tuulivoiman rajakustannus on kaikista verkossa olevista tuotantomuodoista pienin. Ylitarjontatilanteessa tällaisen tuotantomuodon hinta laskee. Se voi pahimmillaan olla negatiivinen. Tämä ei tietenkään tuulivoimalan omistajalle ole katastrofi, sillä hänen saamansa korvaus muodostuu pääosin syöttötariffista, siis veronmaksajien tuesta. Kokonaistalouden kannalta tilanne on kuitenkin järjetön. Tuotanto, jonka todellinen hinta on murto-osa sähkön markkinahinnasta, kannattaa pitää verkossa, ja tästä aiheutuu tukiaisten vuoksi valtavat tappiot saatuun hyötyyn nähden.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoima on vihreää taloutta puhtaimmillaan. Tehotonta, kannattamatonta ja vaatii elääkseen veronmaksajien valtavat subventiot. Verrataanpa:

Perusvoima ja säätövoima: tuottavat sähköä markkinahintaan kannattavasti, maksavat palkat, investoinnit ja verot saamistaan myyntituloista.

Tuulivoima: tuotantokustannukset moninkertaiset e.m. nähden. Tuotannosta saatava hinta keskimäärin selvästi alle markkinahinnan, siis murto-osa tuotantokustannuksista. Tästä ei saa kannattavaa millään ilveellä, joten investoinnit, palkat ja verot maksatetaan veronmaksajilta pakko-otetuista tukiaisista. Todellista hölmöläisten peiton pidennystä toki sillä erotuksella, että prosessissa peitto ei pysy edes saman mittaisena vaan lyhenee.

Vihreä talous on tehokas ainoastaan tuhoamaan olemassa olevaa varallisuutta.

Käyttäjän KuistioJorma kuva
Jorma Kuistio

Niin, sitähän tietenkin toivoisi kommentteja Puheenvuorosta, mutta lienee liikaa vaadittu, ettei nämä kommentoinnit eksyisi jollekin kommentoijan sydämen päällä olevalle aihealueelle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mies se on häviölle jäänytkin .

Käyttäjän KuistioJorma kuva
Jorma Kuistio

No siitähän mie en tiiä mithän.

Toimituksen poiminnat