KuistioJorma Heikompien ja ympäristön puolesta

Kunnon uimahalli Rovaniemelle ja ainakin keskustaan

Uuden uimahallin rakentaminen joko Ounasvaaralle Urheiluopiston yhteyteen tai keskustaan nykyisen paikalle on puhuttanut Rovaniemellä. Vapaa-ajan lautakunnan on tarkoitus päättää siitä lähiaikoina. Kaupunginvaltuustoon asia tullee aikaisintaan marraskuussa 2016 vuoden 2017 talousarviosta päätettäessä. Asia on kaupunkilaisten kannalta merkittävä ja katsonkin valtuustolla olevan tässä asiassa investointimäärärahoista päättäessään poikkeuksellisesti ”otto-oikeus”.

Mielestäni kaupungin keskustassa on oltava uimahalli. Keskustaan on rakennettava joko uusi 50 m altaan halli tai vanha halli on peruskorjattava, jolloin Urheiluopistolle voidaan rakentaa uusi 50 m altaan halli. Vaikka tiedänkin jälkimmäisen vaihtoehdon olevan selvästi kaikkein kallein vaihtoehto, pidän sitä parhaana. Esille on noussut myös nykyisen keskustassa olevan hallin vuokraaminen ulkopuoliselle. Se kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta tässä vaiheessa tiedot tuosta vaihtoehdosta ovat sen verran kevyet, etten uskalla ottaa siihen tarkempaa kantaa.

Uimahalli keskustassa palvelee parhaiten kaupunkilaisia. Matka Ounasvaaralle on sen verran vaivalloinen, että osa käyttäjistä jättäisi mieluisan ja tärkeän uimisen tai vesijuoksun kokonaan. Lisäksi keskustassa sijaitseva halli on kouluja ajatellen paremmalla paikalla kuin Ounasvaaralla oleva. Kaupungin palveluita, kuten uimahallia, ei voi toteuttaa vain taloudellisuutta ajatellen. Kyse on ennen kaikkea kaupunkilaisille suunnatusta palvelusta.

Keskustelu on painottunut hallin sijaintiin. Ymmärtääkseni Urheiluopistolle suunniteltu halli tulisi olemaan hyvin pelkistetty uimapaikka. Tämä tarkoittaisi sitä, ettei siellä olisi lapsiperheille minkäänlaisia vesileikkeihin tarkoitettuja aktiviteetteja. Käyn päiväkoti-ikäisen tyttöni kanssa säännöllisesti uimassa Vesihiidessä, tiedän miten paljon esimerkiksi vesiliukumäki lapsille merkitsee. Muukin lapsille suunnattu varustus olisi tervetullutta ja tarpeellista. Uinti perheiden yhteisenä harrastuksena lisää varmasti lapsiperheiden hyvinvointia.

Koska uimahalli rakennetaan ainakin seuraavia 40 vuotta ajatellen, siinä olisi lisäksi huomioitava Rovaniemen kokoajan kasvanut monikulttuurisuus. Halliin olisi varattava intiimejä pukeutumis- ja peseytymistiloja vähemmistökulttuurien edustajia ajatellen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kirjoituksen täytyy olla vitsi tai ainakin sellaisena sitä täytyy tulkita.

Rovaniemen kokoiseen kaupunkiin ei tarvita montaa uimahallia ja monikultturistienkin on syytä opetella maan tavoille tai uida sitten Ounasjoessa tai Kemijoessa.

Rovaniemellä lienee muitakin isoja investointeja tuloillaan. Niistä keskeisin ei liene uimahalli.

Sitä paitsi SantaSportin halli on aivan käyttökelpoinen eikä sinne ole Rovaniemen keskustasta kuin kävelymatka, tosin melkoiseen ylämäkeen, mutta kuitenkin.

Pekka Iiskonmaki

Onko Rovaniemellä rahaa uimahalliin ja kuuluuko sellaisten palvelujen järjestäminen kaupungille?

Käyttäjän KuistioJorma kuva
Jorma Kuistio

On. Ja uusi 50 m halli rakennetaan. Keskustelua käydään (kuten tuossa kirjoitinkin) lähinnä paikasta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Onko Rovaniemen uusi uimahalli yksityinen vai kunnanjärjestämä vai voisiko siitä tulla vaikka rantasipin kylpähotelli? Mallia ainakin voitte käydämottamassa Jyväskylän Aalto Alvarin uimahallista (Alvar Aallon suunnittelema) millainen uimahallin ei kannata missään nimessä olla, muutenkin kunnan tai kaupungin järjestämä julkinen uimahalli ja sellaisen tarve on tänäpäivänä kyseenalaistettu, samoin kuin kaikkien tarve käyttää uimahallia liikuntapalvelua esim suositellaahan Jyväskylässäkin työttömiä ennemmin sauvakävelemään.

Käyttäjän KuistioJorma kuva
Jorma Kuistio

Enpä itse tiedä yhtään vähänkään isompaa paikkakuntaa Suomessa, jossa uimaharrastus olisi yksityisen kylpylähotellin tai vastaavan varassa. Kyseenalaistajia kyllä löytyy. Itse en ole ajatellut juurikaan työttömiä tuota kirjoittaessani. Mielessä oli enemmän esim. vanhukset ja liikuntarajoitteiset erityisryhmien osalta. On paljon ihmisiä, joille uinti on paras liikuntamuoto. Uinti ei rasita tukirankaa ja sillä on merkitystä silloin, kun tukiranka ei kestä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itsellä nyt tuli otettua työtyömät esimerkikisi kun muutenkin tuntuu ettei tätä ryhmää oteta huomioon esim Jyväskylässä työttömät sai vasta viimevuonna oman hinnastonsa nihkeästi kaupungin liikuntapalveluihin kunta taas isommat kaupungit kuten Tamperebpanostivat työttömien ilmaisiin liikuntavuoroihin ja linkkimatkoihin. Jyväskylässä on muutenkin ollut outo tilanne jokunen vuosi takaperin kun Rantasipi Laajavuori valitti Aaltoalvarin ja ilmaisten uimarantojen vievän tärkeitä kylpyläasiakkaita sekä ehdotti että kaupungin uimarannoille tulisi veloittaa pääsymaksu. Julkiset palvelut kuulemma vääristävät liikaa kilpailua ja markkinoita.

Toimituksen poiminnat