Kunnon uimahalli Rovaniemelle ja ainakin keskustaan

Uuden uimahallin rakentaminen joko Ounasvaaralle Urheiluopiston yhteyteen tai keskustaan nykyisen paikalle on puhuttanut Rovaniemellä. Vapaa-ajan lautakunnan on tarkoitus päättää siitä lähiaikoina. Kaupunginvaltuustoon asia tullee aikaisintaan marraskuussa 2016 vuoden 2017 talousarviosta päätettäessä. Asia on kaupunkilaisten kannalta merkittävä ja katsonkin valtuustolla olevan tässä asiassa investointimäärärahoista päättäessään poikkeuksellisesti ”otto-oikeus”.

Mielestäni kaupungin keskustassa on oltava uimahalli. Keskustaan on rakennettava joko uusi 50 m altaan halli tai vanha halli on peruskorjattava, jolloin Urheiluopistolle voidaan rakentaa uusi 50 m altaan halli. Vaikka tiedänkin jälkimmäisen vaihtoehdon olevan selvästi kaikkein kallein vaihtoehto, pidän sitä parhaana. Esille on noussut myös nykyisen keskustassa olevan hallin vuokraaminen ulkopuoliselle. Se kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta tässä vaiheessa tiedot tuosta vaihtoehdosta ovat sen verran kevyet, etten uskalla ottaa siihen tarkempaa kantaa.

Uimahalli keskustassa palvelee parhaiten kaupunkilaisia. Matka Ounasvaaralle on sen verran vaivalloinen, että osa käyttäjistä jättäisi mieluisan ja tärkeän uimisen tai vesijuoksun kokonaan. Lisäksi keskustassa sijaitseva halli on kouluja ajatellen paremmalla paikalla kuin Ounasvaaralla oleva. Kaupungin palveluita, kuten uimahallia, ei voi toteuttaa vain taloudellisuutta ajatellen. Kyse on ennen kaikkea kaupunkilaisille suunnatusta palvelusta.

Keskustelu on painottunut hallin sijaintiin. Ymmärtääkseni Urheiluopistolle suunniteltu halli tulisi olemaan hyvin pelkistetty uimapaikka. Tämä tarkoittaisi sitä, ettei siellä olisi lapsiperheille minkäänlaisia vesileikkeihin tarkoitettuja aktiviteetteja. Käyn päiväkoti-ikäisen tyttöni kanssa säännöllisesti uimassa Vesihiidessä, tiedän miten paljon esimerkiksi vesiliukumäki lapsille merkitsee. Muukin lapsille suunnattu varustus olisi tervetullutta ja tarpeellista. Uinti perheiden yhteisenä harrastuksena lisää varmasti lapsiperheiden hyvinvointia.

Koska uimahalli rakennetaan ainakin seuraavia 40 vuotta ajatellen, siinä olisi lisäksi huomioitava Rovaniemen kokoajan kasvanut monikulttuurisuus. Halliin olisi varattava intiimejä pukeutumis- ja peseytymistiloja vähemmistökulttuurien edustajia ajatellen.

KuistioJorma
Vihreät Rovaniemi

- 54 v. rovaniemeläinen
- uusperheen isä, kaks poikaa (17 v. ja 18 v.), yks tyttö (8 v.) ja vaimo (perheessä myös koira)
- erityisluokanopettajana Hiekkarinteen sijaishuoltoyksikössä
- kaupunginvaltuutettu (Vihreä Liitto rp.)
- Suomen Mensan ry:n jäsen ja sovittelija
- I-tyypin diabeetikko (1976-)
- harrastan laskettelua, eräretkeilyä, perhostusta, lentopalloa, valokuvausta, matkamoottoripyöräilyä, hidasta veneilyä, koiran ulkoilutusta ja remontointia (kaikkia ajallisesti rajoitetusti, sillä lasten tarpeet ovat etusijalla)
Menneistä ajoista voisi mainita:
- opiskelupolitiikka (1980-luvulla,
- kaupunginvaltuutettu (1996 - 2004 ja) 2013 -
- paikallisten vihreiden pj (1990-luvun puolivälissä)
- Vihreän liiton valtuuskunnan jäsen (1990-luvun puolivälissä)
- tarkkisope 1990 -luvulla (8 v.)
- rehtorina yläasteella sen jälkeen (11 v.)
- erityisopetuksen ja oppilashuollon vastaavana (2006 - 2009)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu