KuistioJorma Heikompien ja ympäristön puolesta

Kulttuurin tekemiselle tiloja

Rovaniemellä on kaatumassa päälle vapaan kulttuurin ammattilaisten ja harrastajien tilakysymykset. Heidän keskeisimpänä toimitilanaan ollut Ylioppilaskunnan omistama Valistustaloon puretaan kesällä. Vastaavassa käytössä ollut Työväentalo on jo purettu ja Koskikadun – Kairatien risteyksessä oleva bänditoiminnan kehtona toiminut kiinteistö on purkusuunnitelmien kohteena. Mistä löydetään tilalle riittävät ja asiallisella paikalla sijaitsevat uudet tilat.

Kulttuuri rakentuu alhaalta ylöspäin. Kulttuurikaupungiksi ei voi julistautua rakentamalla vain ”korkeakulttuuria”. Kulttuurikaupungissa, jollaiseksi Rovaniemi haluaa itsensä miellettävän, on kulttuuritoiminnan pohjana monipuolinen ja laaja vapaan kulttuurin toimijoiden joukko. Niistä myös korkeakulttuuri ammentaa. Kulttuurikaupungissa kulttuurimyönteinen asenne läpäisee kaiken toiminnan.

Vapaan kulttuurin toimijoidemme joukko on hyvin monipuolinen: Kuva- ja tekstiilitaiteilijoita, rikas bändikulttuuri, esittävää taidetta toteuttavia ryhmiä Ylioppilasteatterista ja Lentävästä porosta Rimpparemmiin ja balettiopistoon. Kaupunkimme houkuttelee myös lukuisia vierailevia taiteilijoita.

Meillä on lisäksi Lapin yliopisto ja taiteiden tiedekunta, joka antaa korkeimman asteen opetuksen ja jossa tehdään merkittävää alan tutkimusta. Meidän on syytä osoittaa arvostavamme sitä ja tukea sen ja sieltä valmistuvien osaajien pysymistä Rovaniemelle. Ja yliopisto on vain jäävuoren huippu, taiteiden opetus alkaa kaupungissamme päiväkoti-ikäisten opetuksesta kuvataidekoulussa kaikkien kouluasteiden läpi.

On olemassa tutkittua tietoa siitä, että kulttuurimyönteiset ja suvaitsevat kaupungit menestyvät taloudellisesti verrokkikaupunkeja paremmin. Ne houkuttelevat paikkakunnalle luovia, innovatiivisia ihmisiä ei vain kulttuurialalta vaan myös muiden ammattiryhmien ihmisistä. Luovuus ja innovatiivisuus kumuloituvat menestyksenä.

Kaupungin omistuksessa oleva koulukäytöstä poistunut Ounaskosken yläasteen kiinteistö olisi erinomainen paikka niin tilojensa kuin sijaintinsakin vuoksi kulttuurin Monitoimitaloksi. Kiinteistö ei vaatisi kummoista remontointia ja käyttäjät maksaisivat tilasta myös vuokraa. Kaupungin olisikin tekemästään kaavamuutoksesta huolimatta pidettävä kiinteistö omassa omistuksessaan ja kunnostettava se vapaan kulttuurin toimijoiden tilaksi. On olemassa selkeä tilantarve ja tarpeen täyttävä tila. On suorastaan merkillistä, jos nämä kaksi eivät kohtaisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat