KuistioJorma Heikompien ja ympäristön puolesta

Luottamushenkilö edustaa kuntalaisia

Rovaniemen kaupunginvaltuustolle esiteltiin ensimmäinen versio uudesta hallintosäännöstä. Sellaisenaan toteutettuna se tulisi keskittämään päätöksentekovaltaa. Samalla se johtanee virkamiesvallan lisääntymiseen. Tehostamisajattelu on polkemassa edustuksellisen demokratian jalkoihinsa.

Ensi keväänä valittava kaupunginvaltuusto on kahdeksan jäsentä nykyistä pienempi. Suomessa käytössä oleva vaalijärjestelmä suosii tällaisessa tilanteessa suuria puolueita. Pienten puolueiden äänikynnys nousee. Tämä tarkoittaa, että entistä suurempi joukko kaupunkilaisia ei saa ääntään kuuluviin asioista päätettäessä.

Samalla esitetään, että lautakuntien määrää vähennettäisiin. Kun vaalien jälkeen jaetaan lautakuntien jäsenyyksiä, laskentaperiaatteesta johtuen valta keskittyy myös näissä suurille puolueille. Vaihtoehdoksi esitetään lisäksi valiokuntia lautakuntien sijaan. Se tarkoittaisi, että vain valtuutetut ja ehkä varavaltuutetut olisivat kelpoisia valiokuntien jäseniksi. Päätöksentekoon osallistuvien määrä kapenisi tämän myötä puolueiden sisällä.

Myös aluelautakuntien valtaa ollaan riisumassa. Samalla lautakuntien/valiokuntien ja kaupunginhallituksen alaisuuteen perustettaisiin jaostoja, joissa edelleen pienemmissä porukoissa tosiasiallisesti päätettäisiin asioista. Vallan keskittämisessä vaarana on se, että päättäjät entistä enemmän kuuntelivat ja nojaavat viranhaltijoihin, ei kaupunkilaisten näkemyksiin ja virkamiesvalta lisääntyisi. Tehokasta ehkä, mutta mitä tapahtuu edustukselliselle demokratiallemme?

Luottamushenkilöiden ensisijainen tehtävä ei suinkaan ole toimia mahdollisimman sujuvana virkamiesvalmistelun jatkeena. Luottamushenkilöiden, valtuutettujen ja lautakuntien jäsenten tarkoitus on olla tuomassa kaupunkilaisten tahto päätöksenteon pohjaksi. Mitä useampi henkilö pääsee mukaan edustamaan kaupunkilaisia, sitä monipuolisemmin myös kaupunkilaisten tahto tulee ilmi.

Rovaniemellä päätöksenteon kipukohdat päättyvällä valtuustokaudella ovat kiteytyneet siihen, että lautakunnat eivät ole päätöksiä tehdessään huomioineet valtuuston tahtotilaa. Esitetyssä mallissa tämä oikenisi, mutta hintana menetettäisiin paljon sellaista näkemystä, jota muilla kuin valtuutetuilla on antaa. Kipukohdat ovat puolestaan syntyneet siitä, ettei ainakaan kaikissa poliittisissa lautakunnissa edustetuissa ryhmissä (keskusta, kokoomus, persut, sdp ja vasemmistoliitto) valtuustoryhmien ja lautakuntien jäsenet keskustele riittävästi asioista. Lautakuntien jäsenet eivät ole perillä siitä, mitä valtuustossa on linjattu. Se kertonee jotain näiden puolueiden sisäisestä tilasta.

Mitä enemmän olen tätä vallan keskittämistä ja demokratian kaventamista pohtinut, sitä enemmän olen päätynyt vastustamaan sitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tarkoitit varmaankin kuntalaisia .

Käyttäjän KuistioJorma kuva
Jorma Kuistio

Olet oikeassa, korjasin otsikon.

Toimituksen poiminnat