KuistioJorma Heikompien ja ympäristön puolesta

Populisteja tulee ja menee

On kulunut viikon verran siitä, kun D. Trump valittiin USA:n presidentiksi. Tuon viikon aikana hyvin monet kommentaattorit ja analysoijat ovat pohtineet valinnan syitä ja seurauksia. Moni näistä pohtijoista on päätynyt siihen, että liberaali demokratia on kriisissä ja populistinen nationalismi tulee jyräämään myös Euroopan. Vaaleissa ei tulisi heidän mukaansa enää valituiksi ne, jotka ovat kokeneita ja jotka ymmärtävät laajoja kokonaisuuksia. Läpi eivät pääsisi ne, jotka ovat päteviä, vaan ne, joilla on hyvä tarina. Tähän kuulemma on varauduttava.

Mistä tuo asenne kumpuaa? Tuntuu hämmästyttävältä, miten ”hanskat tipahtavat” heti, kun kohdataan ensimmäiset isot tappiot. Suomalaiset journalistit tuntuvat omaksuneen populistien syöttämän viestin siitä, että vain populistit edustavat kansan syviä rivejä. Journalistit antavat itsestään vaikutelman kuin he häpeäisivät sitä, etteivät ole ymmärtäneet tätä. Tai kuin he olisivat pelin menettäneinä siirtymässä yhteiskunnan marginaaliin.

Enemmistö ihmisistä pitää Trumpin kaltaisia populisteja lähinnä demokratian klovneina. Joskus vain halutaan ”sirkushuveja”. Ovatko populistit missään läntiseksi teollisuusmaaksi luettavassa valtiossa pysyneet valtaan päästyään vallassa yli seuraavien vaalien? On itsestään selvää, että Trump tulee kompastumaan samaan kuoppaan. Populismi katteettomine lupauksineen on aivan yhtä tyhjän päällä niin täällä Suomessa kuin USA:ssakin. Sen sijaan, että me liberaaliin ja globaaliin maailmaan uskovat ripottelisimme tuhkaa yllemme ja viiltäisimme ranteemme auki, meidän on muistettava miksi olemme sitä mieltä, mitä olemme: Me teemme maailmasta paremman paikan kaikille elää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Vaaleissa ei tulisi heidän mukaansa enää valituiksi ne, jotka ovat kokeneita ja jotka ymmärtävät laajoja kokonaisuuksia. Läpi eivät pääsisi ne, jotka ovat päteviä, vaan ne, joilla on hyvä tarina. Tähän kuulemma on varauduttava.

Suomennettuna= Vaaleissa ei enää tulisi heidän mukaansa enää valituksi ne, jotka ovat kokeneita käyttämään korruptiota ja jotka ymmärtävät hyödyntää valtaa ja suhteita. Läpi ei pääsisi ne, jotka ovat päteviä kiertämään lakia, vaan ne, jotka eivät tarvitse käyttää korruptiota/valtaa omien asioiden ajamiseen...

PS. Trump juuri kieltäytyi 400k palkkiosta.. Kuinka moni muu on tehnyt saman?? Kuinka moni esim. Suomessa on antanut suoraan köyhälle vaikka 1000€ palkkiosta taikka kieltäynyt ottamasta sitä??

Kansaedustajien on aivan turha moraalisoida jne. Trumpia jos ei itse tuollaiseen kykene. Nyt en pyydä kenenkään antamaan 400k pois koska kellään ei taida sitä olla paitsi Sipilällä? Mutta en näe edes sitä 100-1000 euroakaan.

Risto Laine

Suomessa en tiedä kuin Perussuomalaisten kansanedustajan tehneen kuten Trump.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000039776...

Petteri Hiienkoski

Eihän demokratia suinkaan ole kriisissä, jos poliittinen suunta vaalituloksen seurauksena muuttuu. Päinvastoin: silloinhan demokratia juuri toimii. http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat