KuistioJorma Heikompien ja ympäristön puolesta

Sammutetaan katuvalot

Viime kuukausien aikana on keskusteltu siitä, voisiko Rovaniemellä kaupungin katuvalot sammuttaa niinä iltoina, kun tiedossa on näyttävät revontulet. Kaupunginjohtaja Lotvonen taisi lehtihaastattelussa luvata, että näin ilman muuta tehdäänkin, jos ennusteet revontulista ja sopivan kirkkaasta säästä sattuvat yhteen. Näin siksi, että hyvin suuri osa kaupungissamme vierailevista turisteista haluasi nähdä revontulet ja sivistyksemme tuottama valosaaste häiritsee niiden näkemistä.

Eipä mitä, ajatus on hieno ja kannatettava. Itselläni vain tympäisee se, että turistien vuoksi valoja oltaisiin kyllä valmiita sammuttamaan. Ilmastonlämpeneminen sen sijaan koetaan meillä paljon mitättömämmäksi seikaksi. Tein nimittäin 6.5.2013 valtuustoaloitteen siitä, että kaupunki osallistuisi vuosittaiseen symboliseen ympäristöntilasta huolestumista osoittavaan Earth Hour -tapahtumaan sammuttamalla katuvalot vuodesta 2014 alkaen tapahtuman yhteydessä tunnin ajaksi. Ajatus tyrmättiin kertomalla, ettei katuvaloja voi sammuttaa, sillä se vaarantaisi kadulla liikkuvien turvallisuuden. Tulkitsen tämän omaan etuun keskittyvänä ja laajemmilta ongelmilta silmät sulkevana suhtautumisena. Turistit tuovat meille töitä ja tuloja, joten heidät pitää huomioida. Ilmastonmuutos sen sijaan on kaukainen ja enemmän muille kuin meille ongelmia aiheuttava asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Väitätkö että Rovaniemen katuvalojen sammuttaminen tunniksi vaikuttaisi globaaliin lämpötilaan jollain tavalla? Osaatko sanoa mikä lämpötila on jos katuvalot
a) sammutetaan tunniksi
b) ei sammuteta?

Käyttäjän KuistioJorma kuva
Jorma Kuistio

Hmm... taisin tuossa kirjoittaakin, että "symboliseen".

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hmm, taisit tuoda useasti esille ilmastonmuutoksen ja/tai ilmastonlämpenemisen asian yhteydessä. Edes kampanjan järjestäjä ei väitä, että "Earth Hour" vähentäisi co2-päästöjä ja Suomessahan 80 prosenttia sähköntuotannosta on co2-vapaata.

Olemme siis samaa mieltä, että ehdotuksellasi ei olisi mitään vaikutusta ilmastonmuutokseen vai? Mikä siis on todellinen tavoite?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kartassa on muuten informatiivisella tavalla esitetty Euroopan maiden sähköntuotannon co2-päästöt: http://electricitymap.tmrow.co

Pienimmillä päästöillä selvitään vesivoimavaltaisissa Norjassa ja Ruotsissa sekä ydinvoimaan nojautuvassa Ranskassa. Olen aika saletti, että blogisti on vastaan sekä vesi- että ydinvoiman lisärakentamista Suomessa (?). Ja jos näin on, oikeasti huoli ei sitten olekaan co2-päästöjen konkreettisessa vähentämisessä vaan politiikka, kuten vihreillä yleensä, de facto aiheuttaisi päästöjen lisäämistä. Tämän ajatustavan viherpesemiseksi sitten tehdään aloite valojen sammuttamiseksi tunniksi, millä ei tietenkään ole mitään merkittävää vaikutusta co2-päästöjen vähentämiseen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Suomessa valaistaan katuja jotenkin pakkomielteisesti. Kannattaa käydä vaikka jossain Keski-Euroopassa ja ihmetellä, kuinka vähän niitä katuvaloja on. Erityisesti monet pienet kaupungit ovat öisin täysin pimeitä.

Ehkä se valo täällä synkässä pohjoisessa jotenkin piristää mieltä. En voi itsekään sanoa, ettenkö sitä joskus siksi kaipaisi. Pimeyskin on kaunista ja kun kaikki valot sammuvat, tähtitaivaskin saattaa näkyä.

Ilmeisesti sähkö on Suomessa liian halpaa, erityisesti yösähkö. No niinhän se onkin, Euroopan halvinta. Tästä saamme kiittää taivasta, joka runsaskätisesti ruokkii vesimyllyjemme ahnaita kitoja.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Sitä voi miettiä, että miksi EU:n pohjoisimmassa maassa tarvitaan katuvaloja. Yöllinen valokartta Euroopasta ei tue ajatusta, että Suomessa jotenkin valaistaisiin yötaivasta muuta Eurooppaa enemmän:

https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=4&lat=679...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuota valosaastekarttaa katsoessa näyttää kyllä vähän, että Saksassa olisi suurin piirtein yhtä paljon valaistusta kuin Suomessa. Siis siitä huolimatta, että Saksan väkiluku on yli kymmenkertainen. Esimerkiksi Berliini on vähemmän valaistu kuin Helsinki ja München on valaistukseltaan Turun luokkaa.

Väestötiheydeltään yli 5-kertainen Itävalta vastaa valaistukseltaan jotain Keski-Suomen maaseutua.

Tämä havaintoni pimeistä kylistä on siis ihan paikan päältä. On ollut todella outoa ajaa pimeää tietä kylään, jossa ei ole yhtään katuvaloa, eikä ikkunoistakaan juuri enää näy valoja yhdeksän aikaan illalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Monissakin paikoissa maailmalla katuvalaistusta ym suurempaa valolähdettä kutsutaan nimellä " valosaaste ".

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Olen joskus nuoruudessani käynyt Oulussa, en sen korkeammalla. Omasta puolestani siis töpseli irti vaikkapa j-kylästä pohjoseen..säästö on valtava.

Käyttäjän KuistioJorma kuva
Jorma Kuistio

Töpseli irti ja säätösähköt irti sieltä ruuhka-Suomesta. ;)

Toimituksen poiminnat