KuistioJorma Heikompien ja ympäristön puolesta

Itsekäs Rovaniemi ja Vuotos

On ihmeellistä, että Lapin liitto ajaa vuosikymmenestä toiseen Vuotoksen allasta ja tuhlaa siihen aivan valtavat määrät rahaa ja työaikaa. Aikaa, joka luonnollisesti on ollut pois jostain muusta. Työpanos olisi voitu käyttää Lapin elinkeinorakenteen ja vetovoimaisuuden kehittämiseen.

Vuotos on kuopattu monilla eri päätöksillä aina Korkeimman hallinto-oikeuden 18.12.2002 tekemää päätöstä myöten. Sen lisäksi Vuotoksen teon estää alueen kuuluminen eurooppalaiseen Natura -verkostoon ja onpa alueella jopa Kemijoki Oy:n tekemä suojelupäätös. Nyt Lapin liitto pyrkii aukaisemaan kaikki nämä lukot naamioimalla altaan rakentamistarpeen tulvasuojelun verhoon. Tulvasuojelun, jossa se on tarkoitushakuisesti asettanut tavoitteeksi muita vesistöalueita vaativamman suojeluntason. Tulvaskenaarion, joka vaatii mahdollisimman järeitä toimenpiteitä. Ja luonnollisesti Lapin liitto valitsee tulvansuojelukeinoksi altaan. Allas sijaitsisi kuitenkin alueella, joka on Naturassa. Naturaa ei vain voi purkaa tulvasuojeluun vedoten, sillä tulvasuojeluun on vaihtoehtoisiakin tapoja. Ei ole olemassa myöskään mitään erittäin tärkeää yleisen edun kannalta pakottavaa syytä, joka olisi toinen mahdollinen syy Naturan purkamiselle.

Kuvaavaa koko prosessille on se, että allasta on voimakkaimmin ollut ajamassa Rovaniemen kaupunki. Kaupungin tarkoitushakuista toimintaa kuvaa se, että kaupunginhallitus päätti jo tulvasuojelua selvittävään työryhmään edustajaa nimetessään, että kaupungin tavoite on altaan rakentaminen tulvasuojelun nimissä. Siis päätti näin ennen kuin selvitystä oli alettu edes tehdä. Tämän rinnalla kaupunki tekee kaavaratkaisuja, joissa ei varaudutaan paljon yleisempiin ja siten pienempiin tulviin. Näin on tehty mm. Vaaralassa ja Lampelan alueella. Täällä tarkoitus pyhittää keinot.

Hävettää olla mukana tällaisen kaupungin päätöksenteossa. Miksi Lapin liitto ja Rovaniemi siellä suurimpana kuntana ei huomioi Pelkosenniemen, Savukosken ja Kemijärven kielteistä kantaa altaasta. Noissa kunnissahan luonnon ohella vahingot kärsitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat