KuistioJorma Heikompien ja ympäristön puolesta

Opetuksen resursseja kohdilleen

Rovaniemellä peruskoululaisten oppimateriaalien hankintaan käytettävä vuosittainen euromäärä on n. 200 €/oppilas/vuosi. Tällä rahalla heille hankitaan vuodeksi kaikki opetuksessa tarvittavat materiaalit, apuvälineet ja laitteet. Käytettävä rahamäärä oppilasta kohden on pysynyt lähes samana viimeiset kymmenen vuotta. Tuona aikana hinnat ovat nousseet ehkäpä noin 20 %. Oppimateriaalien siirtyessä digitaaliseen muotoon hinnat, vuosittainen oppilaskohtainen oppimateriaalin hinta voi olla jopa kaksinkertainen. Samaan aikaa opetuksessa olisi tehtävä jonkinlainen ”digiloikka”.

Rovaniemi on halunnut luoda itsestään kuvan koulukaupunkina. Tässä on onnistuttukin, mutta kuva ei voi levätä vain puheiden varassa. Ei ole kuin ajan kysymys, kun säästöt opetuksessa alkavat näkyä tuloksissa. Asianmukainen oppimateriaali on kodin tuen ja osaavan opettajan ohella oppilaan menestymisen kolmas kivijalka. Perusopetuksen materiaalien hankintaan tarvitaankin selkeä tasokorotus.

Lisäksi esitän, että kaupunki hankkii vaiheittain asianmukaiset tietotekniset välineet kaikille oppilaille. Aloittaa voitaisiin vaikkapa 3- tai 3- ja 4-luokkalaisista syksyllä 2018. Vuosiluokkaa kohden hankintakustannukset ovat suuruusluokkaa 150 000 €/ikäluokka.

Kaupungintalousarviossa 2016 tulos oli n. 4,7 miljoonaa euroa parempi kuin oli sitä laatiessa arveltu. Jos oppimateriaalein hankintaa käytettävää rahaa korotettaisiin neljänneksellä, sille tulisi hintaa n. 300 000 euroa eli edellä esittämäni muutokset maksaisivat vuositasolla n. 450 000 €. Koulutuspalveluiden talous on toteutunut talousarvion mukaisesti pitkään ja hyvin. Välillä sen voisi huomioida ja antaa kiitosta resursseinakin.

Tulevia valtuutettuja ajatellen perusopetuksessa ja lukiossa on muitakin resurssikuoppia, mutta näillä olisi helppo aloittaa. Nyt on otettava rohkeasti askel eteenpäin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Iiskonmaki

Opettaja/oppilas suhde on liian suuri opettajien hyväksi. Minun luokallani oli 44 -oppilasta.

Palkkamenot ovat karanneet täysin käsistä. OAJ ei ole varustettu täydellä järjellä.

Toimituksen poiminnat