KuistioJorma Heikompien ja ympäristön puolesta

Rovaniemen uimahalli linja-autoasemalle

Rovaniemen valtuusto päätti marraskuussa rakennuttaa uuden uimahallin Ounasvaaralle. Päätöstä on perusteltu ennen kaikkea taloudellisilla seikoilla. Toisaalta vaihtoehtoista sijoitusta keskustaan on vastustettu mm. siksi, että vanhan hallin uusiminen aiheuttaisi parin vuoden katkon keskustassa olevan uimahallin käytölle. Kumpikaan perustelu ei kestä kriittistä tarkastelua.

Kaupunki on alustavasti neuvottelemassa koko Lapin Urheiluopiston ostamisesta ammatillisen koulutuksen kuntayhtymältä. Urheiluopistolle rakennettavan hallin lasketaan tarvitsevan kaupungin vuosittaisen n. 1,4 miljoonan euron tuen toiminnan kannattavuuden takaamiseksi. Urheiluopisto ei kuitenkaan ole onnistunut saamaan tähänkään asti toimintaansa riittävän kannattavaksi ja niinpä sen toiminta on tuottanut vuosien 2012 - 15 aikana yhteensä yli 1 000 000 €:n tappiollisen tuloksen. Toiminnan taloudellista onnistuneisuutta kuvaa myös se, että opisto joutui vain muutaman vuoden jälkeen taloudellisten ongelmien jälkeen luopumaan Lappi Areenan jäähallin omistuksesta. Keskustaan rakennettavan hallin on arvioitu maksavan n. 700 000 €/v. Ounasvaaralle rakennettavaa hallia enemmän. Ennustan, että lopputulos on se, että kaupunkilaiset tulevat maksamaan Ounasvaaralle rakennettavasta hallista vähintään saman verran kuin uimahallista keskustasta.

Vaihtoehtoinen paikka uimahallille on helposti saavutettava keskusta. Hallia ei tietenkään kannata rakentaa ahtaalle tontille vanhan hallin paikalle. Sen sijaan hallille löytyy oiva paikka linja-autoaseman tontilta. Tonttia kaavailtiin jossain vaiheessa uuden terveyskeskuksen sijoituspaikaksi. Tontin käytölle ei löytynyt mitään esteitä. Terveyskeskuksen osalta tontista on luovuttu. Siksipä se onkin mitä parhain paikka uudelle 50 m altaan uimahallille. Paikka on helposti saavutettavissa kaupungin kaikista suunnista, tontilta löytyy parkkitilaa reilusti ja linja-autot eivät nykyisellä toimintafilosofialla tarvitse laajaa laiturialuetta, vaan voivat, jos niin halutaan, käydä hakemassa matkustajat aseman ovelta kyytiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Iiskonmaki

Ei kuntien päätöksiä kannata edes yrittää selittää järjellä.

Toimituksen poiminnat