Metsä sitoo hiiltä

EU-parlamentin ympäristövaliokunnan päätös Suomen metsien hiilitasetta koskien on herättänyt varsin tyypillistä parran pärinää Suomessa. Kuvaan kuuluu, ettei päätöksen taustalla olevaa ajatusta edes haluta tuoda julki. Päinvastoin, tilaisuutta käytetään hyväksi perinteiseen, läpi historian tuttuun tapaan: Yhteisen vihollisen uhka pitää omat joukot yhtenäisinä.

EU–päätöksen takana on tosiasia, että jokainen metsään jäävä puukuutio sitoo hiiltä enemmän kuin sieltä pois viety. Sillä, mihin pois viety puu käytetään, on merkitystä sen kannalta, kuinka paljon ja ennen kaikkea kuinka nopeasti ilmastolle vaarallista hiiltä siitä vapautuu. Selluloosan käyttö erilaisiin lyhytikäisiin tuotteisiin ei ole ilmastoa ajatellen yhtään parempi kuin puun poltto sellaisenaan. Ja Suomen hallituksen valitsema liikenteen päästöjen rajoittamiseen tähtäävä biopolttoainestrategia on suorastaan vastuuton. Tosiasia on, että puun käyttö biodieselin valmistukseen aiheuttaa hiilipäästöjä yli kaksi kertaa niin paljon kuin fossiilisen dieselin käyttö (Ilkka Savolainen, VTT:n tutkimusprofessori, emeritus). Se, että biodieselin hiili sitoutuu puun kasvun myötä uudelleen metsiin, ei juurikaan auta ilmastonlämpenemistä ajatellen. Ilmastoa ajatellen hiilidioksidin määrä ja kasvihuoneilmiön vahvistuminen on saavuttamassa kriittisen rajan, jonka jälkeen lämpeneminen karkaa käsistä ja ihmisen toimilla ei sen jälkeen ole enää vaikutusta. Eli on kiire ja hiili sitoutuu myös metsään liian hitaasti.

Tuhkan päälle ripottelun ja yltiöpäisen voihkimisen sijaan suomalaisten olisi otettava lusikka kauniiseen käteen. EU ei hyväksy suomalaisten kansallisten taloudellisten etujen ajamiseksi tekemää tulkintaa siitä, että puun lisääntyvä käyttö olisi meidän tapamme osallistua ilmastotalkoisiin. Meidän on katsottava tulevaisuuteen ja haettava ratkaisua ilmaston lämpenemiseen yhteisten pelisääntöjen puitteissa. Siihen kuuluu tuuli- ja aurinkosähkön käytön lisääminen ja innovointi tuotteisiin, joiden tuotanto on koko ketjua ajatellen vähäpäästöistä. Siihen ei kuulu utopia siitä, että muusta maailmasta poiketen Suomessa käytettäisiin erilaisia, ”bio”dieselillä toimivia henkilöautoja. Eikä siihen kuulu se, että yhteiskunnan ja veronmaksajien varojen käyttö päästöoikeuksilla keplotteluun. Näille varoille on huomattavasti parempaa käyttöä koulutuksessa ja clean tech –yritysten tukemisessa.

KuistioJorma
Vihreät Rovaniemi

- 54 v. rovaniemeläinen
- uusperheen isä, kaks poikaa (17 v. ja 18 v.), yks tyttö (8 v.) ja vaimo (perheessä myös koira)
- erityisluokanopettajana Hiekkarinteen sijaishuoltoyksikössä
- kaupunginvaltuutettu (Vihreä Liitto rp.)
- Suomen Mensan ry:n jäsen ja sovittelija
- I-tyypin diabeetikko (1976-)
- harrastan laskettelua, eräretkeilyä, perhostusta, lentopalloa, valokuvausta, matkamoottoripyöräilyä, hidasta veneilyä, koiran ulkoilutusta ja remontointia (kaikkia ajallisesti rajoitetusti, sillä lasten tarpeet ovat etusijalla)
Menneistä ajoista voisi mainita:
- opiskelupolitiikka (1980-luvulla,
- kaupunginvaltuutettu (1996 - 2004 ja) 2013 -
- paikallisten vihreiden pj (1990-luvun puolivälissä)
- Vihreän liiton valtuuskunnan jäsen (1990-luvun puolivälissä)
- tarkkisope 1990 -luvulla (8 v.)
- rehtorina yläasteella sen jälkeen (11 v.)
- erityisopetuksen ja oppilashuollon vastaavana (2006 - 2009)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu